Dan zaštite

Dan Društva konzervatora Srbije svečano se obeležava svake godine 22. februara, na dan kad je pre 170 godina donešena Uredba o zaštiti razvalina određenih starih gradova i zamkova u Srbiji, kao spomenika drevnosti, 9. (po starom), odnosno 22. februara (po novom kalendaru) 1844. godine.

Ovo je svečanost na kojoj se redovno i s velikom radošću okuplja veliki broj članova Društva. Najčešće mesto održavanja Dana Društva je u svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije. Dan Društva proslavljen je i u Galeriji fresaka, u atrijumu Narodnog muzeja i u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Od 1977. godine dodeljuje se nagrada najistaknutijim članovima Društva kao priznanje za njihov veliki doprinos u zaštiti kulturnog nasleđa. Od 1997. godine ova nagrada dobija ime „Radomir Stanić“ a od 2011. godine utvrđena je kao Velika i godišnja nagrada Društva konzervatora Srbije.

Nagradu čine diploma i, po pravilu, kopija motiva sa fresaka iz srednjovekovnih manastira u Srbiji. Autori su slikari kopisti Zdenka Živković i Stanislav Čavić.