Društvo konzervatora Srbije je 24. februara 2020. godine svečano obeležilo Dan Društva konzervatora i Dan zaštite spomenika kulture u Srbiji, u svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije.

Članovima Društva i gostima obratili su se Katarina Maksimov, predsednica i Gordana Gavrić, savetnik u Ministarstvu kulture i infrmisanja. Katarina Maksimov je predstavila sve aktivnosti koje su članovi realizovali u 2019. i početkom 2020. godine, što je bilo praćeno ilustrovanom prezentacijom na velikom platnu. Marina Nešković, urednica, predstavila je četrdeset i treći broj Glasnika Društva konzervatora Srbije. Ujedno se zahvalila svim saradnicima za uspešnu saradnju u kreiranju četiri broja, od 40 do 43.

Društvo konzervatora ukazalo je i ove godine poštovanje pojedinim članovima i istaknutim stručnjacima u oblasti zaštite kulturnog nasleđa dodeljivanjem nagrada i zahvalnica. Dobitnici velike nagrade su prof. dr Aleksandar Kadijević, Emilija Pejović i Budiša Sekulić. Godišnju nagradu dobila su tri stručna tima. Prvi tim iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, Tatjana Zagoričnik i Nataša Šijan za studiju zaštite Alamaškog kraja u Novom Sadu, zatim iz Zavoda u Nišu Ivana Cvetković i Đorđe Stošić za više studija zaštite graditeljskog nasleđa, i treći tim iz Regionalnog zavoda u Smederevu, Dejan Radovanović, Jasmina Popović Rusimović, Gvozden Simić i Dragan Jacanović za izvedene radove na Tvrđavi Ram. Zahvalnice su dobili predstavnici Evropa Nostra Srbija, Irina Subotić i Višnja Kisić, kao i predstavnici ReRI Mirko Popović i Jovan Rajić za aktivnosti u zaustavljanju projekta izgradnje kabinske žičare Kalemegdan–Ušće. Zahvalnicu je dobila i Svetlana Ilić, novinar RTSa, za promovisanje kulturnog nasleđa u Srbiji.

U drugom delu programa obavljena je redovna izborna skupština Društva konzervatora Srbije. Na stranici http://dks.org.rs/sr/organizaciona-struktura/ možete pronaći spisak izabranih predstavnika svih radnih tela za period 2020-2023.