DRUŠTVO KONZERVATORA SRBIJE

22. februar 2018. Godine

Društvo konzervatora Srbije je svečano obeležilo Dan Društva konzervatora i zaštite spomenika kulture u Srbiji, u svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije. Pre dodele nagrada i priznanja, skupu se obratila i pomoćnica ministra kulture i informisanja gospođa Danijela Vanušić. Sekcija arhitekata Društva konzervatora Srbije ove godine je dodelila i svoju Zlatnu mistriju arhitekti dr Nenadu Šekularcu, za uspešno realizovan projekat statičke sanacije zvonare Kambanskog pirga u manastiru Hilandaru.

Izjave za medije dao je Aleksa Ciganović, arhitekta, predsednik Društva konzervatora Srbije, opisujući svu složenost spomeničke materije kojom se bave konzervatori i restauratori, u prilogu televizije Studija B i Ras televizije.

U obraćanju skupu konzervatora i njihovih gostiju iz ukupno četrnaest zavoda, više instituta i ustanova kulture, predsednik Društva konzervatora upozorio je da zaštita spomeničkog nasleđa Srbije, kako kulturnog tako i prirodnog, u osiromašenom društvu nesigurnih tokova tranzitivne ekonomije i tržišta, zadire u široke slojeve društvenih paradigmi kao i da je neophodna izrazita obazrivost izrazito kadrovski deficitarne službe.

Govor predsednika Društva konzervatora Srbije možete pregledati i na linku u prilogu, a Press info možete pogledati ovde. Vest o jubileju Društva konzervatora preneli su i neki mediji.

 

 

Zoran Vapa, dobitnik Velike nagrade DKS: