Поводом притисака на службу заштите културног наслеђа да пристане на трајно уништење зграда Генералштаба

Иако изузетно ретка појава у нашем друштву, вест да су др Дубравка Ђукановић и Оливера Вучковић поднеле оставке на своје директорске функције Републичког, односно градског београдског завода за заштиту споменика културе, заправо и није за чуђење, а још је мање за одушевљење. Имајући у виду вишедеценијско тендециозно урушавање службе која је, пре свега, основана зарад вишег јавног интереса, а то је да штити културно наслеђе државе Србије, последње условљавање доносиоца одлука да та иста служба анулира рад на вредновању комплекса Генералштаба у Београду, само је до краја оголила сву бескрупулозност система.

Уништавање културног наслеђа зарад ослобађања грађевинског земљишта од „терета“ званог културна добра, не дешава се само у Београду. На штету свих нас, небројано је много примера на читавој територији Републике Србије о којима јавност мало зна јер се послови завршавају у канцеларијама локалних властодржаца, а минимални људски и финансијски капацитети службе заштите недовољни су за покретање борбе која би на било који начин могла да има позитиван ефекат.

У случају конкретних актуелних дешавања, подсећамо да је Друштво конзерватора Србије потписник Декларације о судбини Београдског сајма и Генералштаба, подсећамо и да је ДКС струковно удружење које чине професионалци чија је најзначајнија мисија заштита вишевековне историје на нашим просторима и преношење на будуће генерације.

Овим саопштењем, Друштво конзерватора Србије жели да подржи, пре свега, све запослене у Републичком заводу за заштиту споменика културе и Заводу за заштиту споменика културе града Београда и да им поручи да имају на располагању сву могућу помоћ у данима који долазе. Јавно иступање колега ових завода којим износе јединствено противљење рушењу Генералштаба, сматрамо изузетно важним и као струковно удружење апсолутно подржавамо. Друштво конзерватора Србије подржава и колегинице др Ђукановић и Вучковић у њиховој последњој одлуци.

Конзерватори Србије упозоравају целокупну јавност да је крајње време да обрати пажњу на културно наслеђе у свом окружењу, и тиме буде још један стуб одбране заједничких вредности Републике Србије, и уједно драгоцена испомоћ на терену малобројној конзерваторској служби, јер без заједничког деловања биће изгубљена сва преостала баштина за будућност.

Фото: Републички завод за заштиту споменика културе, Београд