Дан заштите

Дан Друштва конзерватора Србије свечано се обележава сваке године 22. фебруара, на дан кад је пре 170 година донешена Уредба о заштити развалина одређених старих градова и замкова у Србији, као споменика древности, 9. (по старом), односно 22. фебруара (по новом календару) 1844. године.

Ово је свечаност на којој се редовно и с великом радошћу окупља велики број чланова Друштва. Најчешће место одржавања Дана Друштва је у свечаној сали Народне библиотеке Србије. Дан Друштва прослављен је и у Галерији фресака, у атријуму Народног музеја и у Дому Народне скупштине у Београду.

Од 1977. године додељује се награда најистакнутијим члановима Друштва као признање за њихов велики допринос у заштити културног наслеђа. Од 1997. године ова награда добија име „Радомир Станић“ а од 2011. године утврђена је као Велика и годишња награда Друштва конзерватора Србије.

Награду чине диплома и, по правилу, копија мотива са фресака из средњовековних манастира у Србији. Аутори су сликари кописти Зденка Живковић и Станислав Чавић.