Povodom pritisaka na službu zaštite kulturnog nasleđa da pristane na trajno uništenje zgrada Generalštaba

Iako izuzetno retka pojava u našem društvu, vest da su dr Dubravka Đukanović i Olivera Vučković podnele ostavke na svoje direktorske funkcije Republičkog, odnosno gradskog beogradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, zapravo i nije za čuđenje, a još je manje za oduševljenje. Imajući u vidu višedecenijsko tendeciozno urušavanje službe koja je, pre svega, osnovana zarad višeg javnog interesa, a to je da štiti kulturno nasleđe države Srbije, poslednje uslovljavanje donosioca odluka da ta ista služba anulira rad na vrednovanju kompleksa Generalštaba u Beogradu, samo je do kraja ogolila svu beskrupuloznost sistema.

Uništavanje kulturnog nasleđa zarad oslobađanja građevinskog zemljišta od „tereta“ zvanog kulturna dobra, ne dešava se samo u Beogradu. Na štetu svih nas, nebrojano je mnogo primera na čitavoj teritoriji Republike Srbije o kojima javnost malo zna jer se poslovi završavaju u kancelarijama lokalnih vlastodržaca, a minimalni ljudski i finansijski kapaciteti službe zaštite nedovoljni su za pokretanje borbe koja bi na bilo koji način mogla da ima pozitivan efekat.

U slučaju konkretnih aktuelnih dešavanja, podsećamo da je Društvo konzervatora Srbije potpisnik Deklaracije o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba, podsećamo i da je DKS strukovno udruženje koje čine profesionalci čija je najznačajnija misija zaštita viševekovne istorije na našim prostorima i prenošenje na buduće generacije.

Ovim saopštenjem, Društvo konzervatora Srbije želi da podrži, pre svega, sve zaposlene u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i da im poruči da imaju na raspolaganju svu moguću pomoć u danima koji dolaze. Javno istupanje kolega ovih zavoda kojim iznose jedinstveno protivljenje rušenju Generalštaba, smatramo izuzetno važnim i kao strukovno udruženje apsolutno podržavamo. Društvo konzervatora Srbije podržava i koleginice dr Đukanović i Vučković u njihovoj poslednjoj odluci.

Konzervatori Srbije upozoravaju celokupnu javnost da je krajnje vreme da obrati pažnju na kulturno nasleđe u svom okruženju, i time bude još jedan stub odbrane zajedničkih vrednosti Republike Srbije, i ujedno dragocena ispomoć na terenu malobrojnoj konzervatorskoj službi, jer bez zajedničkog delovanja biće izgubljena sva preostala baština za budućnost.

Foto: Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd