Друштво конзерватора Србије упутило је званичан апел надлежним институцијама Републике Србије и Општине Пријепоље да се хитно реагује и спречи лицитацијска продаја објеката и делова Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци.

Овом акцијом ДКС се придружује досадашњим активностима окупљених око Иницијативе за обнову меморијалног комплекса “Бошко Буха” у спречавању трајног отуђења и, вероватно, бесповратног уништења једног изузетно важног места сећања на највећа страдања младих бораца у Другом светском рату и места учења нових младих генерација највећим вредностима.

Вишедеценијски проблем власништва над простором и објектима Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци код Пријепоља је поново актуелизован недавно објављеним огласом Агенције за лиценцирање стечајних управника о продаји непокретне имовине Угоститељског туристичког предузећа „ПУТНИК Пријепоље“ д.о.о. у стечају, односно објеката и земљишта који су део Меморијалног комплекса „Бошко Буха“.

Меморијални комплекс „Бошко Буха“ је један од најзначајнијих меморијалних простора Републике Србије и уопште бивше Југославије. Подигнут је углавном добровољним прилозима из целе Југославије. Посебан куриозитет је да су и деца скупљала и одвајала свој новац за подизање овог спомен комплекса. Иако се не продају сама спомен обележја, постојећи објекти који су предвиђени за продају су грађени као део Меморијалног комплекса.

Друштво конзерватора Србије се снажно противи продаји Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ и захтева од свих надлежних институција, а пре свих Министарства културе и информисања и Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања да учине све у својој моћи да се ова продаја заустави и пронађе одговарајуће решење за ревитализацију овог комплекса.