ДРУШТВО КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ

22. фебруар 2018. Године

Друштво конзерватора Србије је свечано обележило Дан Друштва конзерватора и заштите споменика културе у Србији, у свечаној сали Народне библиотеке Србије. Пре доделе награда и признања, скупу се обратила и помоћница министра културе и информисања госпођа Данијела Ванушић. Секција архитеката Друштва конзерватора Србије ове године је доделила и своју Златну мистрију архитекти др Ненаду Шекуларцу, за успешно реализован пројекат статичке санације звонаре Камбанског пирга у манастиру Хиландару.

Изјаве за медије дао је Алекса Цигановић, архитекта, председник Друштва конзерватора Србије, описујући сву сложеност споменичке материје којом се баве конзерватори и рестауратори, у прилогу телевизије Студија Б и Рас телевизије.

У обраћању скупу конзерватора и њихових гостију из укупно четрнаест завода, више института и установа културе, председник Друштва конзерватора упозорио је да заштита споменичког наслеђа Србије, како културног тако и природног, у осиромашеном друштву несигурних токова транзитивне економије и тржишта, задире у широке слојеве друштвених парадигми као и да је неопходна изразита обазривост изразито кадровски дефицитарне службе.

Говор председника Друштва конзерватора Србије можете прегледати и на линку у прилогу, a Press info можете погледати овде. Вест о јубилеју Друштва конзерватора пренели су и неки медији.

 

 

Зоран Вапа, добитник Велике награде ДКС: