У време редовне годишње скупштине Друштва конзерватора Србије одржан је стручни скуп под називом „Будућност очувања и заштите културног наслеђа у контексту израде новог закона“, 22. јуна 2015. године у великој сали Музеја историје Југославије у Београду.
Излагали су Зоран Вапа, Делатност заштите културног наслеђа у Србији у односу на регион; Александра Шевић, Закон о планирању и изградњи – учешће конзерватора у спровођењу мера техничке заштите; Мирослав Матић, Установе заштите као понуђачи у поступцима јавних набавки; Алекса Цигановић, Помоћни законски оквири којима се извршава Закон о културним добрима – препоруке за будући пропис; др Бојан Маринковић, Значај јединственог формата мета података за описивање и документовање културног наслеђa;мр Маја Ђорђевић, Умрежавање – анализа и пресек стања; др Славица Вујовић, Примена ратификованих конвенција у новом закону о културном наслеђу; др Мирјана Ротер Благојевић, Стање и могућности унапређења образовања архитеката из области очувања и заштите градитељског наслеђа; мр Тихомир Обрадовић, Лиценце за архитекте конзерваторе и др Гордана Митровић, Очување културног наслеђа – одговорност према прошлости.
Уз стручно вођење присутни чланови обишли су изложбу „Уметност као отпор фашизму“ и сталну поставку у Кући цвећа.

Чланови Друштва конзерватора Србије сматрају да је неопходно да узму активно учешће у свим радним групама у поступку израде будућих прописа о култури и културном наслеђу; да се пред Уставним судом Србије оцени законитост члана 134. текућег Закона о планирању и изградњи; да се промени методологија полагања стручног испита и потупак добијања стручног звања; да се утврди начин добијања лиценце за све профиле запослених у установама заштите непокретних културних добара и да чланови Друштва конзерватора Србије у оквиру својих инструмената окупљања и активности скрену пажњу јавности о значају правне и физичке заштите непокретног и покретног културног наслеђа.

Поводом Годишње скупштине Снежана Јејић гостовала је у емисији Простор, аутора Станислава Станкића, и говорила о раду Друштва конзерватора Србије.