ГИС ПРОГРАМИ У АРХЕОЛОГИЈИ

Завршена је и трећа радионица Пројекта ПОДИЗАЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗАПОСЛЕНИХ У ДЕЛАТНОСТИ ЗАШТИТЕ АРХЕОЛОШКОГ НАСЛЕЂА – МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНИ ПРИСТУП, који је реализован уз помоћ Министарства културе Републике Србије.

Трећи сегмент обуке, који се односио на обуку ГИС-а одржан je у две сесије 1-2. и 3-4. октобра 2024. године у Београду. Захваљујемо се Филозофском факултету Универзитета у Београду, а посебно Народном музеју Србије који нам је уступио простор и учешћем својих стручњака од почетка допринео нашем пројекту.
У два дана тренинга по групи, покрили смо примену ГИС програма у археологији. ГИС је у свету и окружењу алатка која се користи у археологији у свим врстама пројеката.
Радионици су присуствовали запослени из 9 завода за заштиту споменика културе из целе Србије, као и из Народног музеја Србије, што указује на велику потребу примене ових програма у нашем свакодновном пословању.

Целокупни програм осмислила је и спровела наша колегиница и чланица Неда Мирковић Марић са својим сарадницима на чему смо јој неизмерно захвални.
С обзиром на велику заинтересованост свих колега који су учествовали, а са жељом да заиста помогнемо у проширивању знања запослених у делатности заштите археолошког наслеђа, започели смо планирање и осмишљавање наставка пројекта у следећој години. Дакле, наставиће се…