Друштво конзерватора Србије је 24. фебруара 2020. године свечано обележило Дан Друштва конзерватора и Дан заштите споменика културе у Србији, у свечаној сали Народне библиотеке Србије.

Члановима Друштва и гостима обратили су се Катарина Максимов, председница и Гордана Гаврић, саветник у Министарству културе и инфрмисања. Катарина Максимов је представила све активности које су чланови реализовали у 2019. и почетком 2020. године, што је било праћено илустрованом презентацијом на великом платну. Марина Нешковић, уредница, представила је четрдесет и трећи број Гласника Друштва конзерватора Србије. Уједно се захвалила свим сарадницима за успешну сарадњу у креирању четири броја, од 40 до 43.

Друштво конзерватора указало је и ове године поштовање појединим члановима и истакнутим стручњацима у области заштите културног наслеђа додељивањем награда и захвалница. Добитници велике награде су проф. др Александар Кадијевић, Емилија Пејовић и Будиша Секулић. Годишњу награду добила су три стручна тима. Први тим из Завода за заштиту споменика културе у Новом Саду, Татјана Загоричник и Наташа Шијан за студију заштите Аламашког краја у Новом Саду, затим из Завода у Нишу Ивана Цветковић и Ђорђе Стошић за више студија заштите градитељског наслеђа, и трећи тим из Регионалног завода у Смедереву, Дејан Радовановић, Јасмина Поповић Русимовић, Гвозден Симић и Драган Јацановић за изведене радове на Тврђави Рам. Захвалнице су добили представници Европа Ностра Србија, Ирина Суботић и Вишња Кисић, као и представници РеРИ Мирко Поповић и Јован Рајић за активности у заустављању пројекта изградње кабинске жичаре Калемегдан–Ушће. Захвалницу је добила и Светлана Илић, новинар РТСа, за промовисање културног наслеђа у Србији.

У другом делу програма обављена је редовна изборна скупштина Друштва конзерватора Србије. На страници http://dks.org.rs/sr/organizaciona-struktura/ можете пронаћи списак изабраних представника свих радних тела за период 2020-2023.