GIS PROGRAMI U ARHEOLOGIJI

Završena je i treća radionica Projekta PODIZANjE KAPACITETA ZAPOSLENIH U DELATNOSTI ZAŠTITE ARHEOLOŠKOG NASLEĐA – MULTIDISCIPLINARNI PRISTUP, koji je realizovan uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije.

Treći segment obuke, koji se odnosio na obuku GIS-a održan je u dve sesije 1-2. i 3-4. oktobra 2024. godine u Beogradu. Zahvaljujemo se Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a posebno Narodnom muzeju Srbije koji nam je ustupio prostor i učešćem svojih stručnjaka od početka doprineo našem projektu.
U dva dana treninga po grupi, pokrili smo primenu GIS programa u arheologiji. GIS je u svetu i okruženju alatka koja se koristi u arheologiji u svim vrstama projekata.
Radionici su prisustvovali zaposleni iz 9 zavoda za zaštitu spomenika kulture iz cele Srbije, kao i iz Narodnog muzeja Srbije, što ukazuje na veliku potrebu primene ovih programa u našem svakodnovnom poslovanju.

Celokupni program osmislila je i sprovela naša koleginica i članica Neda Mirković Marić sa svojim saradnicima na čemu smo joj neizmerno zahvalni.
S obzirom na veliku zainteresovanost svih kolega koji su učestvovali, a sa željom da zaista pomognemo u proširivanju znanja zaposlenih u delatnosti zaštite arheološkog nasleđa, započeli smo planiranje i osmišljavanje nastavka projekta u sledećoj godini. Dakle, nastaviće se…